Blues, sweat, tiewrap

 

Een paar uur voordat een Hammond orgel kippenvel op mijn armen veroorzaakte, denderde ik met de auto het weiland in. Op zoek naar een parkeerplaats. Ik besloot tijdens de hobbelige rit een lang “oaaaahhhhhh” geluid te produceren. Het geluid klotste net zo hard als ik in mijn vel. Wat opmerkelijk was, want ik had mezelf in een veel te strak corrigerend hemd geduwd. Midden in een weiland kwam ik tot stilstand, struikelde de auto uit en liep naar ‘het veld’.

Met mijn gezicht zoek ik de zon. Ik leun op de bal van mijn voet, trek mijn linkerknie omhoog en ik geef mezelf een slinger. Als een heuse ballerina zwier ik rond mijn as tot de gouden gloed mijn blonde kuif verlicht. De laatste stralen zonlicht persen zich door de openingen tussen het zeil en het ijzersterke frame van de roze festivaltent. Ik doe mijn ogen dicht en begin gelukzalig te glimlachen. Het is warm en ik voel druppels zweet uit mijn lijf glijden. Ik hoor gillende gitaren, tintelende toetsen en zingende trompetten terwijl de geur van zoete sigaren langzaam mijn neus binnendringt.

Een “pardon” gevolgd door een lijf wat zich tegen me aan drukt halen me abrubt uit mijn dromerij. Voor me staat een vrouw met een tray bier. Ze heeft lang, grasgroen haar, draagt een spijkerjack met rockabilly patches, een lange zwarte jurk en felgekleurde sneakers. Ze heeft een maatje meer. Is curvy, chubby, dik. Net als ik. En daar waar ik daar stond met ingedeukt zelfvertrouwen, was zij de pracht zelve. 

Terwijl ik aangesnoerd door ’tie-wraps’ naar adem sta te happen in mijn onopvallende outfit, staar ik haar na. Plots krijg ik spijt dat ik mezelf volledig in het zwart naar het festivalterrein heb gesleept. Spijt dat ik niet vol trots, met twinkelende ogen, mijn pink converse aandeed en mijn eyeliner doortrok tot ver onder mijn oksels. Op het podium wordt een toegift gespeeld en ik wandel naar de uitgang. Ik zoek de maan aan de hemel, zucht een keer en mijn ogen kruisen een ander paar ogen. Ik glimlach, hij lacht terug. Het volgende festival verstop ik me niet meer, fluister ik zacht tegen mezelf. Ik voel plots een golf van verlangen naar de herkansing.